AKUPUNKTIO

Perinteinen kiinalainen lääketiede


Onko sinulla kipuja ja joudut syömään jatkuvasti särkylääkkeitä? Kärsiikö työ, harrastukset tai perhe-elämä, vai rajoittaako kipu muuten elämääsi? Miten sinä voit, nukutko hyvin, oletko stressaantunut tai väysynyt, viekö kipu ilon elämästä? Mietitkö mitä kaikkea voisit ja jaksaisit tehdä ilman jatkuvaa kipua?

Voi olla, että ollaan myös toistuvasti haettu apua kipuun lääkäristä, joka kuitenkaan ei pysty tarjoamaan muuta kuin särkylääkettä ja sairaslomaa. Pian kivut palaavat taas uudelleen ehkä entistä pahempana. Kipu muuttuu krooniseksi, särkylääkkeetkään ei enää auta.

Jos tämä kuulostaa tutulta ja haluaisit elää kivutonta, täysipainoista elämää ilman lääkkeitä, suosittelen lämpimästi kokeilemaan akupunktiota. Akupunktio on juuri sinulle, joka haluat ottaa itse vastuun omasta terveydestäsi sekä hoitaa itseäsi lempein ja luonnonmukaisin keinoin ilman ikäviä sivuvaikutuksia. 

Perinteinen kiinalainen lääketiede lähestyy asiakasta aina yksilöllisesti ja kokonaisvaltaisesti. Haastattelun ja laajemman oireiden kartoituksen avulla pyritään selvittämään mistä juuri sinun kipusi ja kehosi epätasapainotila johtuu. Ei ole olemassa valmista reseptiä tiettyyn vaivaan, vaan käytettävät akupisteet valitaan aina sinulle henkilökohtaisesti. Hoitamalla vaivan alkusyytä pelkkien oireiden sijaan päästään pysyvämpiin tuloksiin ja parempaan elämänlaatuun monilla osa-alueilla.

Akupunktio vaikuttaa elimistössämme monella eri tasolla parantaen veren, nesteiden ja energian kiertoa. Se aktivoi kehon omat korjaus- ja kivunlievitysmekanismit sekä vaikuttaa tasapainottavasti hermostoomme, jolloin kipu sekä niin fyysinen kuin psyykkinenkin stressi lievittyy. Akupunktion suotuisia "sivuvaikutuksia" saattaa olla myös parantunut unenlaatu sekä virkeämpi ja tasaisempi mieli.  

Kiinalainen hoitoperinne on länsimaisesta näkemyksestä poikkeava kokonaisvaltainen käsitys ihmisestä ja elämästä ylipäänsä. Se sisältää akupunktion lisäksi muitakin hoitomuotoja kuten kuivakuppaus, Guasha sekä moksibustio eli akupisteiden lämmittäminen. Myös ravitsemus on yksi kiinalaisen lääketieteen peruskulmakivistä. 

Akupunktiota käytetään paljon kivun hoidossa ympäri maailmaa, siitä on tehty valtava määrä tutkimuksia, mm arvostetusta Cochrane tietokannasta löytyy yli 10 000 akupunktiosta tehtyä tutkimusta. Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee akupunktiota vaihtoehtona 28 eri diagnoosin hoidossa, USAn elintarvike- ja lääkevirasto FDA 18 diagnoosin ja Suomen käypähoitosuosituskin 8 eri diagnoosin toissijaisena hoitona. Akupunktiolla voidaankin turvallisesti ja ilman haittavaikutuksia hoitaa hyvin monenlaisia vaivoja. Länsimaissa se on mielletty lähinnä pelkästään kivun hoitajaksi, mutta perinteisen kiinalaisen lääketieteen opein sillä voidaan hoitaa hyvin monenlaisia vaivoja ja tulehdustiloja. Akupunktiohoito vahvistaa aina vastustuskykyä ja aktivoi kehon omia korjaavia ja uudistavia prosesseja.

Tiede ei ole vielä täysin onnistunut selvittämään akupunktion perimmäistä toimintatapaa tai akupisteiden ja meridiaanien olemassaoloa. Vaikutusmekanismin arvellaan perustuvan hermoston aktivoitumiseen ja kipua lievittävien välittäjäaineiden toimintaan. Akupisteiden ympäriltä on löydetty runsaasti hermopäätteitä, mutta akuneuloja ei silti tarkoituksella pistetä hermoihin. Kiinalaisen näkemyksen mukaan kyse on hienovaraisesta mekanismista, jossa neuloilla tasapainotetaan kehon elämänvoiman ja energian; Qin sekä veren ja nesteiden virtausta meridiaaneissa. Tieteen ja tutkimusmenetelmien kokoajan kehittyessä saatetaan akupunktionkin vaikutusmekanismeja pystyä paremmin todentamaan. Jotkut kiinalaiset mestarit kutsuvat akupunktiota enemmänkin taiteeksi kuin tieteeksi. 

Akupunktiolla voidaan hoitaa:

  • Lihas ja jänneperäiset vaivat, niska- ja selkäkipu
  • Nivelvaivat, kuten polvi-, olka- kyynär- ja rannekivut
  • Päänsärky ja migreeni
  • Fibromyalgia-ja reumakivut
  • Kuukautiskivut ja muut hormonaaliset vaivat
  • Raskauspahoinvointi ja muut raskausajan vaivat sekä synnytyksestä palautuminen
  • Virtsavaivat
  • Hermokipu (mm. iskias, rannekanavan oireyhtymä)
  • Ruuansulatusvaivat, närästys (ruokavalio on myös tärkeä!)
  • Flunssa, yskä, poskiontelontulehdus, keuhkoputkentulehdus yms
  • Allergiat, astma, iho-ongelmat
  • Vastustuskyvyn paraneminen
  • Stressi, unettomuus ja muut hermoston epätasapainotilat
  • Kosmeettinen akupunktio kaikenlaisiin kasvojen ja pään alueen vaivoihin

Akupunktiota voidaan hyvin käyttää aina myös rinnakkain länsimaisen lääkärin hoidon kanssa. Tietyissä vaivoissa onkin hyvä käydä ensin lääkärin tutkimuksissa.


Minulla oli fibromyalgiasta johtuvia erinäisiä kipuja ja väsymystä. Tavoitteenani oli saada edes pientä helpotusta kipuihin. Ystävä suositteli minulle Virpin hoitoja, en ollut aiemmin kokeillut akupunktiota särkyihini. Alaselässä pitkään vaivannut kipu lähti ensimmäisellä hoidolla pois, useamman kerran on myös flunssaa karkotettu akupunktiolla. Käyn hoidossa säännöllisesti ja kaiken kaikkiaan fibrokivut ovat lieventyneet. Jos hoitoon tultaessa on ollut kipu jossain tietyssä kohtaa, niin se on saatu helpottamaan. -Helena 


Päivittäin kipuilevat tenniskyynärpäät haittasivat työntekoa sekä arjen askareita. Kolmen akupunktio hoitokerran jälkeen kivut ovat pysyneet poissa. - Satu


Menin akupunktioon jotta saisin apua pitkään vaivanneihin virtsatievaivoihin. Toivoin vaivojeni edes hieman lieventyvän, en uskonut akupunktion olevan niin tehokasta kuin se sitten oikeasti olikin! Olin niin tympääntynyt jatkuvaan antibiootin syömiseen, josta tuli sitten myös muita sivuvaikutuksia varsinaisten oireiden helpottaessa. Virtsavaivani pysyivät pitkään poissa kolmen hoitokerran sarjalla. Estolääkitystä en ole akuhoitojen jälkeen käyttänyt lainkaan, josta voin olla todella tyytyväinen! -Nainen 37

Suosittelen lämpimästi ihanan ja lempeän Virpin hoitoja. Tämä täytyy kokea itse, ei sitä muuten usko, että näin pienellä käsittelyllä saa suuria muutoksia aikaan. -Marja

Vieläkö epäilyttää?

  • Pelkään neuloja, olen käynyt aiemmin akupunktiossa ja se sattui!

On olemassa erilaisia tapoja ja tyylejä tehdä akupunktiohoitoa. Itse olen saanut kaksivuotisen perinteisen kiinalaisen lääketieteen koulutuksen. Akupunktio perustuu kiinalaisten jo tuhansia vuosia sitten löytämiin meridiaaneihin ja niiden reitillä sijaitseviin akupisteisiin, joita on löydetty ihmiskehosta yli 360. Hoidossa käytetään kerrallaan yleensä viidestä kymmeneen tarkoin juuri sinun vaivaasi valikoitua pistettä. Akupisteistä suurin osa on parillisia eli neuloja on kerrallaan 10-20 ja niiden vaikutusaika on noin 30 minuuttia. Neulat ovat kertakäyttöisiä ja hyvin ohuita. Tietenkin pistäminen voi vähän tuntua, mutta harvoin se aiheuttaa suurta kipua. Kipua ei myöskään tuoteta tarkoituksella vaan pahalta tuntuvan neulan asentoa korjataan. Kysyn aina onko kaikki ok. Kun neulat ovat paikoillaan, asiakas saa rentoutua musiikkia kuunnellen, monet nukahtaa ihanan rentouttavaan tunteeseen.

Perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä käytetään paikallispisteiden lisäksi paljon myös etäpisteitä. Eli esim päänsärkyä hoidetaan vaikkapa jalkojen pisteistä. Pelkät paikallispisteet pään alueella saattavat aiheuttaa jopa oireiden pahenemisen tai ainakin todella epämukavan olon. Akuneuloilla pyritään aina tasamaan koko elimistön toimintaa ja poistamaan tukoksia meridiaaneilta.

  • Mitä haastattelussa kysytään?

Haastattelu on tärkeä osa hoitoa ja siihen käytetään aikaa ensimmäisellä käynnillä noin puoli tuntia. Kysyn tietenkin vaivoistasi, mikä niitä aiheuttaa, pahentaa tai helpottaa. Lisäksi haluan tietää nukkumisesta, ruokavaliosta, vatsan toiminnasta sekä mahdollisista elämäsi stressitekijöistä. Naisilta kysytään aina myös kuukautisista, sillä ne kertovat paljon koko elimistön tilasta. Tiesitkö muuten että kuukautisten ei kuulu olla kivuliaat ja hankalat, vaan se on aina merkki jostain epätasapainotilasta elimistössä? Haastattelun yhteydessä katson myös kieltä ja tunnustelen pulssia ranteista. Vaikka se saattaa tuntua hassulta tai oudolta, nämä ovat tärkeitä kiinalaisen lääketieteen havainnointivälineitä jotka auttavat minua valitsemaan juuri sinulle sopivimmat hoitopisteet ja tekniikat.

  • Helpottaako vaivani heti?

Parhaan tuloksen akupunktiosta saa suhteellisen tiheästi toteutetulla 3-5 hoitokerran sarjalla. Aluksi sopiva hoitoväli on noin kerran viikossa tai useammin. Jo ensimmäisen hoidon jälkeen on yleensä huomattavissa muutoksia, mutta ne saattavat jäädä lyhytaikaiseksi. Uusintakerrat ovat tarpeen, jotta saadaan pysyvämpiä tuloksia. Perinteisen kiinalaisen lääketieteen hoitajana annan myös mielelläni sinun tilanteeseesi sopivia ravinto-ohjeita ja muita elämäntapavinkkejä, joiden avulla toipuminen on nopeampaa ja vaivan uusiutuminen epätodennäköisempää. Ihminen on vääjäämättömästi yhteydessä ympäröivään maailmaan ja se vaikuttaa meidän terveyteemme monella tasolla. Myös tukahdetut tunteet, stressi, kiire ja huonot ravintotottumukset sairastuttavat meitä.

Akupunktioneulat ovat 0,15-0,30mm ohuita steriilejä ja kertakäyttöisiä neuloja, joiden pistäminen ei juurikaan satu.

Neulojen vaikutusaika on n. 30 minuuttia. Sen ajan saat rentoutua rauhassa musiikkia kuunnellen. Monet nukahtavat neulojen lempeässä hoivassa.

Perustuu perinteisen kiinalaisen lääketiteen kokonaisvaltaiseen näkemykseen ihmiskehosta ja -mielestä. Pyrkimyksenä on aina koko kehon tasapaino.

Akupunktio

60min

45€

Kosmeettinen akupunktio

75min, kasvojen alueen erikoishoito

75€