Hoidot hevosille

Rentoutta ja suorituskykyä

Onko hevosellasi ilmennyt jäykkyyttä, vinoutta, epäpuhdasta liikkumista tai ontumista vai onko se loukannut joskus itseään jotenkin? Onko hevosesi hapan ja haluton lähtemään lenkille tai onko ratsastuskentän laidat yhtäkkiä täynnä mörköjä ja ennen niin rento hevonen on muutunut rodeoratsuksi? Kaikki nämä ovat hälyyttäviä merkkejä siitä, että hevosesi saattaa olla kipeä. Kraniosakraaliterapia ja akupunktio ovat molemmat hyvin lempeitä ja kokonaisvaltaisia hoitoja hevosen kipujen kartoittamiseen ja hoitoon. Niiden vaikutukset menevät hermoston, aineenvaihdunnan sekä syvienkin lihasten, sidekudosten ja kalvostojen tasolle. Herkkinä ja hyvin kehotietoisina eläiminä hevoset vastaavat näihin hoitoihin yleensä todella hyvin. Jos haluat antaa hevosellesi mahdollisuuden löytää lempeästi ja pakottamatta kehonsa luontaisen suoruuden, voiman ja potentiaalin, hoitoni ovat teitä varten. En hiero enkä naksauttele vaan näytän suunnan ja ikään kuin suostuttelen kehon kohti tasapainoa ja terveyttä. Vaikka hoitoni on pehmeää ja eleetöntä, on sen vaikutus silti usein ensimmäisellä kerralla jopa hämmästyttävän dramaattinen. Lue täältä lisää kraniohoidosta ja akupunktiosta.

Hevosen kipua kannattaa aina hoitaa heti eikä päästää sitä krooniseksi. Joskus kipua on vaikea huomata sillä saalis- ja laumaeläimenä hevonen piilottaa heikkoutensa viimeiseen asti. Hevosen omistajalla on usein kuitenkin aavistus, että kaikki ei ole hyvin ja sitä pientä intuition ääntä kannattaa aina kuunnella! Hevonen ilmentää kipuaan hyvin monenlaisilla tavoilla vaikka onkin pääsääntöisesti ns. hiljainen kärsijä. Aina kannattaa pitää mielessä se, että hevosella ei ole sellaisia ihmisille tyypillisiä toimintatapoja kuten kiukuttelu, kettuilu tai henkisen kanttisi "testaus". Nämä sanat kuitenkin vilisevät tallien käytävillä surullisen usein. Uskallan väittää että lähes aina tällaisen käytöksen takana on kuitenkin kipu tai pelko (kipu lisää myös pakoreaktiota). Pitkään jatkuessaan kipu ja stressi aiheuttavat muutoksia hermostoon sekä muihin kudoksiin ja ongelmat syvenee syvenemistään. Hevonen saattaa yhdistellä mielessään asioita vielä kivun poistuttuakin ja näin syntyneitä käytösmalleja, kipumuistoja on todella vaikea myöhemmin opettaa pois. Kuuntele herkällä korvalla hevosesi mielipidettä varusteiden suhteen, jos jo satulan näkeminen vetää korvat luimuun, ota se tosissaan. Suhtaudu siihen arvokkaana tietona, hevosesi haluaa kertoa sinulle kivuistaan ja ongelmistaan.

Tyypillisiä vaivoja joita hevosilla hoidan:

  • Kankeus, vinous ja epäpuhdas liikkuminen

  • Selkäkivut, nikamalukot ja SI-nivelen ongelmat

  • Pään viskominen ratsastettaessa, niskakipu, headshaking oireet

  • Hormonaaliset epätasapainotilat

  • Turvotukset ja aineenvaihdunnan ongelmat

  • Kaviokuumeen tukihoito

  • Ähky ja muut vatsavaivat

  • Yskä ja muut keuhkovaivat

Mitä minun tulee huomioida ennen ja jälkeen hoidon?

Ennen hoitoa ei oikestaan tarvitse tehdä mitään erityisiä toimenpiteitä. Kylläinen hevonen ja tuttu hoitopaikka, missä se on tottunut seisomaan rauhassa, edesauttavat hevosen rentoutumista ja hoidon onnistumista. Hoidon jälkeen jää käyntiin kehon omia korjaavia ja eheyttäviä prosesseja, jonka aikana tapahtuu lisää paranemista. Siksi hevoselle on todella tärkeää antaa pari lepopäivää ja välttää ainakin viikon verran maksimisuorituksia kuten kilpailuja tai rankkoja treenejä. Myös aineenvaihdunnan paranemista, nesteen ja turvotuksen poistumista sekä sitä myöden lisääntynyttä virtsaamista ja juomista esiintyy tyypillisesti. 

Kuinka usein pitää hoitaa, riittääkö yksi hoito?

Parhaan hyödyn hoidoista saa, kun tekee muutaman hoitokerran sarjan. Yleensä kolme hoitokertaa antaa jo todella tyydyttävän tuloksen. Kraniohoidot tehdään yleensä 2-4 viikon välein ja akuhoidot mielellään tiheämmin, noin kerran viikossa. Jatkossa saattaa riittää hyvin ylläpitävä hoito silloin tällöin. Jokainen hevonen ja tapaus on tietenkin aina yksilöllinen ja haluan todella löytää juuri teidän haasteisiinne parhaat hoitomuodot ja ratkaisut. 

Osaatko sanoa mistä hevoseni vaivat johtuvat?

Hevoset ovat suuresta koostaan huolimatta valtavan herkkiä eläimiä. Lajityypillisesti ne elävät laumassa laiduntaen ja käyttäen suurimman osan valveillaolo ajastaan ravinnon etsimiseen rauhallisesti liikkuen. Tänä päivänä hyvin harva hevonen saa viettää aikaansa näin. Monen hevosen arkea on tallissa ja pienessä ulkoilutarhassa ilman lajitoverin seuraa seisominen, liian harvat ruokintakerrat ja heinät yhdessä kasassa tarjoiltuna. Myös monet muut haasteet hevosen koulutuksessa, käsittelyssä, varusteissa, ruokinnassa, liikutuksessa, kengityksessä tai hammasterveydessä aiheuttavat kaikki hevoselle stressiä ja kasvavan fyysisten ongelmien vyyhdin. Usein ongelmiin on vaikea löytää yhtä syytä tai ratkaisua, eikä ole tarpeellista osoittaa ketään syyttävällä sormella. Kun hevosen omistajalla on aito halu tehdä kaikkensa hevosensa hyvinvoinnin parhaaksi, pienin askelin ja yksi muutos kerrallaan päästään kohti toimivampaa ja kaikkia osapuolia tyydyttävää lopputulosta. Hevoskulttuurissa on paljon syvälle juurtuneita tapoja ja käsityksiä hevosesta, mutta onneksi tänä päivänä tieteen ja tutkimuksen kehittyessä opitaan yhä enemmän tästä hienosta eläimestä joka nöyrästi palvelee ihmistä ja tekee varmasti aina parhaansa kivuistaan huolimatta.

Kraniohoito hevoselle

Hoitoaika n 45min

60€

Akupunktio hevoselle

neulojen vaikutusaika 20min

50€

Matkakulut tallillesi riippuen matkasta

Kerää 3-5 hevosta samalle tallille/lähialueelle ja saatte matkakulut jaettua.

5-50€