EFT

Tunteiden vapautus tekniikka

Tiedätkö sen tunteen kun pinna on jatkuvasti kireällä, olet stressaantunut, ahdistunut, masentunut tai muuten vaan väsynyt ja saamaton. Ajatteletko itsestäsi enemmän negatiivisia kuin positiivisia ajatuksia? Tuntuuko sinusta, että menneisyytesi, traumasi, pelkosi ja uskomuksesi rajoittavat sinua ja estävät elämästä täysipainoista itsesi näköistä elämää? Onko sinulla arjessasi käytössä stressinhallinta keinoja vai hallitseeko stressi sinua?

EFT (Emotional Freedom Techniques) tunteiden vapautus tekniikka on sekoitus vanhaa kiinalaista lääketiedettä ja modernia psykologiaa. EFT:ssä taputellaan kevyesti tiettyjä yläkehon akupunktiopisteitä samalla kun virittäydytään häiritsevään tunteeseen tai ajatukseen. Tunnetaan myös nimellä Tapping eli suomeksi taputtelu. 

Miten akupisteiden taputtelu voi vaikuttaa tunteisiin ja jopa traumoihin?

Tunteet asuvat meidän kehossa, sydämessä, keuhkoissa, lihaksissa, palleassa, päässä, toisin sanoen kaikkialla. Tämä on kiinalaisen lääketieteen yksi peruslähtökohdista ja sen lähestymistavan valossa kehoa, mieltä ja tunteita ei erotella toisistaan, vaan ne kuuluvat saumattomasti yhteen. Myös länsimaissa lääketiede ja psykologia ovat onneksi yhä enemmän alkaneet ymmärtää ja tutkia tunteiden merkitystä ihmisen koko hyvinvoinnille. Tunteet ovat osa ihmisen neurobiologiaa ja ne saavat aikaan kehossa monenlaisia havaittavia ja mitattavia muutoksia. Hormonitoiminta muuttuu, sydämen syke ja hengityksen tiheys muuttuu, verenpaine nousee tai laskee. Tunteet saavat aikaan hikoilua, vapinaa, lihasten jännittymistä tai rentoutumista. Tunteet näkyvät ilmeissä, eleissä, sanoissa, kehonkielessä, koko olemuksessa. On siis sanomattakin selvää, että keho ja mieli ovat yhtä.

On olemassa monia psykofyysisiä terapia- ja hoitomuotoja, joissa on ymmärretty että juuri kehollisilla menetelmillä voidaan vaikuttaa mielen tiedostamattomiin osiin ja näin purkaa kroonista stressiä, traumoja ja muuta menneisyyden painolastia liikkeen tai kosketuksen avulla. EFT menetelmä keksittiin sattumalta, kun vuonna 1980 tohtori Roger Callahan päätti kokeilla erään haastavan potilaansa hoidossa psykoterapian lisäksi mahalaukku meridiaanin päätepisteen naputtelua. Potilas oli kärsinyt voimakkaasta veden pelosta, päänsärystä, painajaisista ja vatsavaivoista. Hänen hämmästyksekseen potilaan veden pelko katosi hetkessä ja muutkin vaivat helpottivat. Hän alkoi tutkia asiaa ja ymmärsi kehon sähköjärjestelmän ja tunteiden yhteyden. Häiritsevä tunne aiheutti tukoksen kehon sähköiseen järjestelmään, mikä taas aiheutti muita fyysisiä ja psyykkisiä oireita.

Amygdala eli mantelitumake on aivojen limbisen järjestelmän osa, joka on tunnemuistin ja merkityksien varasto. Kaikki tunteet ovat mantelitumakkeesta riippuvaisia, ilman sitä millään asialla tai muistolla ei ole henkilökohtaista merkitystä. Mitä suurempi tunne, sitä vahvempi muistijälki syntyy. Mantelitumake pystyy tarvittaessa toimimaan myös itsenäisesti ilman yhteyttä aivokuoreen ja järjelliseen ajatteluun, jolloin olemme ns. tunteiden vallassa. Mantelitumake myös säätelee autonomisen hermoston aktiivisuutta ja vastaa stressireaktion aikaansaamasta taistele tai pakene -ilmiöstä. Kun elimistö ei palaudu ja stressi muuttuu krooniseksi, syntyy monenlaisia fyysisiä ja psyykkisiä ongelmia, kuten uniongelmia, rytmihäiriöitä, keskittymis- ja oppimisvaikeuksia, lihasjännitystä, kipuja, ruuansulatuksen häiriöitä, immuunipuolustuksen heikkenemistä ja lopulta jopa autoimmuunisairauksia. Tänä päivänä hyvin usein terveysongelmien taustalla on krooninen stressi.

Jo noin 5000 vuotta sitten kiinalaiset keksivät ihmiskehon energiapiirien monimutkaisen järjestelmän; meridiaanit ja niiden varrella sijaitsevat akupunktiopisteet, jotka ovat ikään kuin kaivoja tähän elämänvirtaan. EFT:ssä siis naputellaan sormin tiettyjä akupunktiopisteitä kun samalla kehotietoisesti ja hyväksyvästi virittäydytään häiritsevään tunteeseen, jolloin tukos eli sähköhäiriö poistuu ja energia virtaa taas vapaasti meridiaanissa. Tämä saa autonomisen hermoston ja mantelitumakkeen rauhoittumaan, elimistön stressihormonitasot laskee ja hyvän olon hormonit lisääntyy. Häiritsevä tunne muuttuu jopa minuuteissa neutraalimmaksi ja stressi ikään kuin vain sulaa pois. EFT saattaa aluksi kuulostaa ja näyttää omituiselta tai hassulta, mutta sen teho on osoitettu lukuisilla tutkimuksilla. EFT on maailmalla laajasti käytössä niin terapeuttien, lääkärien ja muiden terveydenhoidon ammattilaisten keskuudessa kuin ihan tavallisten ihmisten itsehoitomenetelmänäkin. 

EFT ON NOPEA, HELPPO JA LEMPEÄ MENETELMÄ


  • arjen stressiä lievittämään

  • ahdistukseen, masennukseen

  • traumoihin ja pelkoihin

  • tunnelukoista vapautumiseen

  • unettomuuteen

  • kipuihin

  • riippuvuuksiin

  • ihmissuhde ongelmiin

  • itsetunnon kohotukseen

EFT PÄHKINÄNKUORESSA

Perusolettamus - kaikkien negatiivisten tunteiden syynä on häiriö kehon energiajärjestelmässä. Kun häiriö korjataan, negatiivinen tunne poistuu huolimatta siitä kuinka vanha se on tai minkälaisia muistoja siihen liittyy.

Tutkittu, turvallinen ja lempeä -menneisyyttä ja traumoja ei tarvitse "kaivella" tai pelkoja kohdata jotta häiritsevät muistot ja tunteet neutraloituvat.

Ällistyttävän nopea!  Pysyviä tuloksia jopa minuuteissa!

Mitä jos sinäkin voisit vapautua elämää rajoittavista peloista, häiritsevistä tunteista tai menneisyyden kahleista? Tunnelukot ovat tiedostamattomassa mielessämme olevia lapsuudessa opittuja käyttäytymismalleja ja uskomuksia jotka saavat meidät toimimaan usein itsellemme ja läheisillemme haitallisilla tavoilla. Kuvittele, miltä tuntuisi elää stressitöntä ja tasapainoista elämää ilman oman mielen rajoituksia! Se kaikki on mahdollista, jos vain haluat alkaa ottamaan vastuuta omista tunteistasi ja päätät avoimin mielin antaa EFT:lle mahdollisuuden. Elämäsi voi muuttua nopeammin kuin uskotkaan!