Martan tarina spondyloosin tukihoidosta akupunktiolla

Kultainennoutaja Martta oli yhdeksän vuotias, kun hieroja löysi selästä kipeän kohdan. Martan selkä kuvattiin ja sieltä löytyi kahden nikaman välistä spondyloosia ja kolmannessa alkava. Eläinlääkäri määräsi kipulääkkeen. Martta söi useamman kuukauden kipulääkettä, mutta selvää apua siitä ei ollut. Martan vasen takajalka oli ajoittain voimaton ja lenkillä ylämäet mentiin todella hitaasti. Martta ei mielellään edes lähtenyt sellaiselle reitille missä tiesi olevan mäkiä. 

Kuulin että akupunktiosta on moni koira saanut kipuihin apua. Varattiin Virpiltä aika. Virpi kertoi, että aluksi pitää käydä useampi kerta melko lyhyillä hoitoväleillä ja sitten voi välejä pidentää. Aluksi Martta sai kraniosakraali hoitoa ja lisäksi akupunktiota. Toiveikkaana odotin jo ensimmäisen käynnin jälkeen vaivaan helpotusta, mutta ei. Käytiin toisen kerran ja vieläkään ei merkittävää apua ollut. Epäilin jo, onko tästäkään hoidosta Martan vaivaan apua. Mutta kolmannen käynnin jälkeen Martta heräsi eloon! Lenkillä se halusi lähteä taas pidemmille reiteille ja ylämäetkin mentiinkin reippaasti ylös. 

Myöhemmin Martta on käynyt akupunktiossa n. 3-6 kk välein tai aina tarvittaessa, kun oireet alkavat palaamaan. Olen onnellinen, että tällainen apu löytyi vaihtoehdoksi kipulääkkeille. Nyt Martta on jo yli 11 vuotias seniori jonka vauhti on jo iänkin takia hidastunut, mutta edelleen nauttii hoidoista ja on tämän hemmottelunsa ansainnut.

-Riitta

Vanhojen koirien hoitaminen on minusta aina jotenkin erityisen sykähdyttävää. Ne vastaanottavat usein hoidon todella tyynesti ja rentoutuen. Niistä huokuu viisaus ja elämänkokemus, enää ei ole syytä hötkyillä, vaan voi rauhassa pysähtyä nauttimaan hoidosta. Marttakin ottaa akuneulat vastaan aina mielellään ja nukkuu rauhassa niiden 20 minuuttisen vaikutusajan 💚

-Virpi