Pelko -kuluttavaa energiaa

13.03.2020

Haluan nyt kirjoittaa vähän pelosta ja ylipäätään tunteista. Minun maailmankuvani on kiinalaisen lääketieteen sävyttämää ja uskon että tunteilla on suuri merkitys meidän hyvinvoinnin, terveyden ja sairauden kannalta. Kiinalaisen lääketieteen mukaan nimenomaan tunteet ovat se sisäinen tekijä, joka aiheuttaa sairauksia. Lyhyesti selitettynä liialliset tunteet, oli se sitten ilo, suru, viha, pelko tai ylihuolehtiminen, jotka ottavat meistä vallan, aiheuttavat kehomme toimintaan sähköisen häiriön. Tämä heikentää hyvinvointiamme ja johtaa pitkään jatkuessaan jopa sairastumiseen. 

Pelko liittyy kiinalaisen elementtiopin mukaan vesielementtiin ja munuaisiin. Munuaiset ovat elämän perusta, josta elämä saa alkunsa ja niiden voiman varassa myös elämä eletään. Kiinalaiset uskovat, että munuaisten välissä palaa Ming Menin Tuli, elämänliekki. Kun tuli sammuu, myös fyysinen elämä loppuu. Kiinalaisessa lääketieteessä elimet käsitetään paljon laajempina toiminnallisina kokonaisuuksina kuin länsimaissa, siksi tämä saattaa äkkiseltään kuulostaa kovin omituiselta. Munuaisiin liitetään kuitenkin myös sukurauhaset, ja se selittääkin sitten jo paljon enemmän tästä munuaisten asemasta elämän luojana sekä kasvun ja kehityksen säätelijänä. Lisämunuaisilla on myös tärkeä tehtävä stressin, tulehduksen, kehityksen, verenpaineen ja sympaattisen hermoston säätelijänä. Kiinalainen käsitys munuaisista alkaa kuulostaa enemmän järkeenkäypältä, kun käsittää että se sisältää myös näiden tärkeiden umieritysrauhasten toiminnan. Munuaisten ollessa epätasapainossa voi esiintyä mm. alaselkä ja polvi kipuja, virtsavaivoja, seksuaalisia ongelmia, hermoston oireita sekä lapsilla yökastelua. Pelko vaikuttaa kuluttavasti myös sydämen energiaan, joka voi ilmetä mm. ilottomuutena, ahdistuksena, rytmihäiriöinä ja unettomuutena. Kiinalaisen lääketieteen käsityksen mukaan pelko saa Qin vajoamaan (Qitä voidaan kutsua vaikka elämän energiaksi). Jotta me voisimme hyvin fyysisesti ja psyykkisesti Qin tulisi virrata vapaasti koko kehossa. 

Pelko on yksi primitiivisimmistä ja välttämättömimmistä tunteistamme, se on kautta aikojen auttanut ihmistä selviytymään elämän haasteista. Sitä tarvitaan rajoittamaan holtitonta ja elämää uhkaava käytöstä. On siis luonnollista kokea pelkoa, mutta sille ei kannata antaa valtaa. Pelko voi saada ihmisen jäätymään ja estää kulkemasta eteenpäin, se pakottaa vetäytymään ja välttämään päätöksentekoa ja toimintaa. Kun ihminen on tasapainossa, hän kykenee tunnistamaan uhan ja reagoimaan siihen tarvittavalla tavalla. Hänellä on kyky ymmärtää tilanne koko  kontekstissaan ja hän uskaltaa rohkeasti tehdä oikeat ratkaisut. Hän tunnistaa riskit realistisesti ja pystyy suhteuttamaan ne olosuhteisiin. Pelko voi hämärtää luonnollista yhteyttämme sisäiseen visauteen, intuitioon, terveeseen loogiseen päättelyyn ja todellisuudentaju vääristyy. Kun yhteys omiin vaistoihin on heikentynyt, mielessä voi pyöriä kaikenlaisia pelosta kumpuavia ajatuksia. 

Pelko saa elimistömme ylivirittyneeseen tilaan, sympaattinen hermosto on jatkuvasti valmiudessa taistelemaan tai pakenemaan. Ei ole väliä, onko vaara välitön vai epämääräinen, maailmanlaajuinen, häilyvä uhka leviävästä viruksesta, elimistömme reagoi siihen samalla tavalla. Verenpaine nousee, sydämen syke kiihtyy, ruuansulatus hidastuu, koska nyt tavitaan nopeasti energiaa hengissä selviytymiseen. Tunteet myös tarttuvat ja esimerkiksi pienetkin lapset ja jopa lemmikkieläimet voivat kokea stressiä nyt, kun ylimääräistä pelkoa ja huolta on sankoin joukoin ilmassa. 

Kannattaakin nyt pysähtyä ja keskittyä täysillä omaan hyvinvointiin. Jos kalenteriisi on juuri vapautunut paljon tyhjää tilaa peruuntuneiden harrastusten, töiden ja tapahtumien muodossa, ota se kiitollisuudella vastaan. Nyt on oikeasti lupa hiljentää tahtia ja ladata akkuja. Tämä tulee tietysti nyt vähän huonoon aikaan, kun luonnollisesti keväällä valon lisääntyessä suuntaudutaan ulospäin ja on taas enemmän mahdollisuuksia ja energiaa harrastaa sekä oppia uutta. Voit silti suunnata energiaasi näihin asioihin. Tänä päivänä on esimerkiksi paljon erilaisia nettikursseja tarjolla, jolloin voit opiskella kotoa käsin vaikkapa jotain uutta. Lisäksi aina kannattaa lukea hyviä kirjoja ja jättää netin ja turhien koronauutisten lukeminen vähemmälle. Leiki ja pelaa lasten kanssa, liiku ja ulkoile. Tee kaikkea sitä mikä tekee sinut onnelliseksi. Varsinkin metsässä kulkeminen lievittää takuuvarmasti stressiä ja ahdistusta sekä lisää vastustuskykyä. Ulkoillessa tuulisella säällä on hyvä suojata kaula ja niska kaulahuivilla sekä alaselkä ja nilkat hyvin kylmältä, jotta Wei Qi, puolustusenergia, ei joudu turhaan tuulen ja kylmän hyökkäysten kohteeksi. Ruuaksi kannattaa tehdä lämmittäviä, paljon kasviksia sisältäviä keittoja, joita voi maustaa esim valkosipulilla, kurkumalla ja inkiväärillä. Lisäksi runsaat määrät c-vitamiinia mahdollisimman luonnollisessa muodossa ovat nyt hyödyllisiä. 

Viranomaisten ohjeita koronaepidemian suhteen on hyvä tietenkin nyt seurata ja noudattaa, mutta turhan paniikin lietsominen lisää stressiä ja heikentää vastustuskykyä. Kannattaa miettiä lukeeko uutisointia iltapäivälehdistä vai jostain muista lähteistä. Kuulostele kehossasi miltä uutisten lukeminen tuntuu, jos ahdistus vain lisääntyy, onko järkevää kiusata itseään turhilla ja huomionhakuisilla lööpeillä. Tunteitaan ei kannata koskaan tukahduttaa, mutta niihin ei ole hyvä jäädä vellomaankaan. Anna pelon ja muiden ikävien tunteiden tulla, mutta anna niiden myös mennä. Voit ajatella hetken kaikkea sitä, mikä on elämässäsi hyvin ja tuntea siitä kiitollisuutta. Kiitollisuudella on mahtava voima, se saa sydämemme taas tanssimaan ilosta <3