Avokadosalaatti

11.04.2018

Kasvisten lisääminen ja niiden osuuden kasvattaminen omassa ruokavaliossa kannattaa aina. Avokado on ollut jo pitkään terveystietoisten trendiherkku, mutta monet silti vielä arastelevat sen käyttöä. Miten löydän kypsän avokadon, mitä siitä oikein voi tehdä? Itse teen tätä simppeliä avokadosalaattia aika lailla viikottain ja lisään sitä vihersalaattiin, leivän päälle, tortillan tai pitaleivän väliin, lämpimän ruuan lisukkeena sekä otan töihin evääksi sellaisenaan ja syön vaikka keitetyn kananmunan kaverina. Avokadossa on paljon hyviä rasvoja, joita jokainen meistä tarvitsee voidakseen hyvin. 

  • 3-4 avokadoa
  • 2 tomaattia
  • 1/2 punasipuli tai esim 1 kevätsipuli varsineen
  • loraus oliiviöljyä
  • mustapippuria ja ripaus suolaa
  • 1/2 limen mehu
  • paloittele avokado, tomaatti ja sipuli, lisää muut aineet ja sekoita.

Kypsän avokadon tunnistaa tummuneesta kuoresta ja siitä, että kuori hieman joustaa varovasti puristettaessa, sisus tuntuu pehmeältä. Kivikova ja vihreäkuorinen avokado on vielä raaka. Liian pehmeä taas on todennäköisesti jo mustunut sisältä. Itse metsästin pitkään sopivia avokadoja kaupan irtotiskiltä, mutta huomasin että niitä oli usein metsästänyt (eli puristellut) muutama muukin ennen minua. Ne olivat siis täynnä inhottavia mustia länttejä ja muiden "sormenjälkiä". Siksi ostan nykyään verkkopussiin valmiiksi pakattuja avokadoja ja kypsytän ne hellästi omalla pöydällä. 

Tänään söin lounaaksi avokadosalaattia gluteenittoman pitaleivän välissä, kinkkusiivujen, friseesalaatin ja turkkilaisen jugurtin kaverina. Yksinkertaista ja hyvää :)

Tässä sinulle vielä vinkki avokadon siistiin kuorimiseen ja paloittelemiseen:

1. Halkaise avokado pituus suunnassa kahtia. Kivi lähtee helposti kun napautat terävän veitsen siihen kiinni ja väännät veitsellä kiven irti.

2. Paloittele avokado lusikalla kuoressaan. Tee lusikalla viiltoja pitkittäin ja poikittain.

3. Kaiva paloiteltu hedelmäliha irti lusikalla kuorta myöten. Tämä onnistuu hyvin, kun avokado on sopivan kypsä ja pehmeä.