Akupunktio -Koiran kroonisen sairauden hoitoa lääkkeettömästi

13.01.2022

Bordercollie Ricolla oli todettu spondyloosi ja kyynärpäiden nivelrikko. Rico oli vasta 6-vuotias, mutta Ricon omistajasta tuntui, että tässäkö tämä nyt oli. Aikaisemmin aktiivisesti agilitya harrastanut koira oli nykyään jäykkä ja haluton lenkkeilemään. Se oli öisin levoton ja oli alkanut hiljattain myös ärhentelemään perheen toiselle koiralle.

Eläinlääkäri oli määrännyt Ricolle lepoa ja kipulääkettä, mutta niistä tuntui olevan vain vähän helpotusta. Onneksi eläinlääkäri kehotti kokeilemaan Ricolle tukihoidoksi akupunktiota. Ricon omistaja oli aluksi hieman epäileväinen, miten pienet neulat voisivat vaikuttaa koiran parantumattomiin sairauksiin. Säännöllisten akuhoitojen myötä Rico on kuitenkin taas oma iloinen itsensä joka leikkii ja liikkuu mielellään. Agilityn tilalle on tullut Rally-toko ja näin Rico on päässyt taas yhdessä omistajansa kanssa harrastamaan.

Rico on hyvin tyypillinen vastaanotolleni akupunktiohoitoon tuotava koira. Lähes aina haetaan helpotusta krooniseen kipuun ja on myös ilahduttavaa, että yhä useammin myös valveutuneen eläinlääkärin suosituksesta. Akupunktion tehosta onkin olemassa todella paljon tutkimuksia ja monet eläinlääkärit tuntevat sen vaikutukset kivunhoidossa. Usein elimistöä rasittavien kipulääkkeiden jatkuva tarve vähenee, kun kroonista kipua hoidetaan akupunktiolla.

Akupunktio on ikivanha Perinteisen kiinalaisen lääketieteen menetelmä, joka perustuu teoriaan meridiaaneista, Yinista ja Yangista, viidestä elementistä ja sisäelimistä. Olen saanut kiinalaisen lääketieteen koulutuksen ja siksi pyrin aina haastattelun ja tarkastelun avulla kartoittamaan asiakkaan kokonaistilanteen ja hoitamaan myös vaivan juurisyytä. Saatan mainita oudolta kuulostavia kiinalaisen lääketieteen termejä kuten kosteus, lima, kuumuus, veren vähyys, Qin stagnaatio tai Perna, Munuaiset ja Maksa tarkoittamatta kuitenkaan, että kyseisissä elimissä olisi fyysisesti ongelmaa (ainakaan vielä). Hoidossa tavoitellaan aina niin kehon kuin mielenkin tasapainoa.

Akupunktiota voidaan lähestyä yhtä hyvin myös länsimaisen lääketieteen termein. Tasapaino voi silloin tarkoittaa hermoston, hormonitoiminnan, aineenvaihdunnan ja immuunipuolustuksen optimaalista toimintaa. Akupunktion on todettu vaikuttavan kehon välittäjäaineisiin ja hormoneihin kuten lisäämällä hyvän olon hormonien esim. endorfiinien ja serotoniinin tuotantoa. Se myös vaikuttaa sympaattiseen hermostoon ja sitä kautta tasapainottavasti moniin kehon toimintoihin sekä lievittää stressiä. Sen on todettu vahvistavan immuunipuolustusta ja vähentävän tulehdusta mm- nivelissä. Akupunktio aktivoi kehon omat parantavat mekanismit.

Kivunhoidon lisäksi akupunktiota voidaan käyttää tukihoitona lähes minkä tahansa kroonisen tai akuutinkin sairauden hoidossa. Ruuansulatusvaivat (ummetus, ripuli, närästys), hengityselimet (yskä), virtsavaivat (toistuva virtsatulehdus, tiputtelu), hormonaaliset ja lisääntymisongelmat (valeraskaus, kiimakivut, urosten yliseksuaalisuus) sekä monenlaiset aineenvaihdunnan häiriöt (turvotukset, ylipainon kertyminen, jumiutuvat lihakset) yms. Myös loukkaantumisista ja leikkauksista toipuminen saattaa nopeutua merkittävästi akupunktion avulla, kun kudosten neste- ja verenkierto saadaan toimiaan taas paremmin.

Koiran omistajana sinua saattaa mietityttää, miten oma koirasi mahtaa neuloihin suhtautua. Usein huoli on turha ja pääsääntöisesti koirat hyväksyvät neulat ongelmitta. Neulat ovat todella ohuita eikä koira aina edes huomaa niiden pistämistä, lisäksi neulojen vaikutus lähes aina rentouttaa koiran. Tietenkin tämäkin on yksilöllistä eikä akupunktio sovi neuloja kovasti pelkäävälle koiralle. Akupisteitä voidaan silloin käsitellä myös sormin tai lämmittää moksalla. Hoito tehdään aina koiran ehdoilla, jotta kokemus on miellyttävä kaikille osapuolille <3

Akupunktio tehoaa kroonisiin vaivoihin parhaiten 3-5 kerran hoitosarjana. Kun tasapaino on saavutettu, usein jatkossa riittää ylläpitohoito 1-6kk välein. Akupunktiota voidaan tehdä hyvin samaan aikaan eläinlääkärin antaman hoidon kanssa, täydentämään sitä sekä lievittämään kipuja ja oireita.

Varaa omalle koirallesi aika akupunktioon täältä